Persoonlijke dienstverlening in een uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum is een plaats waar overledenen opgebaard kunnen worden tot aan de crematie of de begrafenis. Nabestaanden kunnen er voor kiezen om hun geliefde thuis of in een centrum te laten opbaren. Sommige mensen vinden het fijn om nog een paar dagen thuis met hun geliefde door te brengen, sommige mensen vinden het fijn als ze nog op bezoek kunnen maar hebben een overledene liever niet in thuis. Beide opties zijn goed en kunnen goed bij mensen passen.

Na het overlijden
Uitvaartverzorgers bieden vaak verschillende diensten aan. Na een overlijden kan je contact opnemen met een uitvaartverzorger. Misschien heeft de overledene al iemand uitgezocht, misschien kan je zelf een keuze maken. In iedere omgeving zijn verschillende verzorgers beschikbaar. Kies iemand waarbij je je op je gemak voelt, het gaat immers om iemand die steun biedt in een moeilijke tijd. Een uitvaartverzorger zal dan langskomen om zaken door te spreken.

Tijdens een eerste gesprek kan je aangeven of je de overledene graag thuis wil houden of dat je hem of haar graag op wil laten baren in een centrum. Daarnaast kunnen de wensen voor de uitvaart besproken worden. Wordt het een begrafenis of een crematie? Komt er een herdenkingsdienst, een religieuze ceremonie of een gezellig samenzijn in een centrum? Heeft de overledene een testament opgesteld, dan hoef je deze keuzes misschien niet zelf te maken.

Kies je voor het opbaren in een uitvaartcentrum, bijvoorbeeld het centrum van Uitvaartverzorging J AE de Boer, dan kan je er ook voor kiezen om de overledene daar te laten verzorgen. De overledene wordt dan gewassen en netjes aangekleed. Vaak is het mogelijk om op bezoek te gaan bij de overledene, binnen de openingstijden van het centrum. Zo kan iedereen op zijn eigen tijd en tempo afscheid nemen.

De uitvaart
Rondom de uitvaart kunnen sommige zaken ook door uitvaartcentra geregeld worden. Laat bijvoorbeeld het regelen van vervoer, het drukken van rouwkaarten en het verzorgen van de bloemen aan een uitvaartverzorger over. Al deze zaken zijn te personaliseren. Hield de overledene bijvoorbeeld van rozen? Dan kan je voor rozen als rouwboeket kiezen. Er is geen goede of foute keuze als het om een uitvaart gaat, het gaat erom dat de uitvaart bij de overledene past.

Als de dag van de uitvaart aangebroken is, kunnen alle genodigden zich verzamelen in het uitvaartcentrum. Samen kunnen ze herinneringen ophalen en afscheid nemen van de overledene. Na de uitvaart is het vaak mogelijk om samen de dag in het uitvaartcentrum af te sluiten met koffie en thee of een borrel.


Delen