Crematie: regel een waardig afscheid

Het overlijden van een geliefde is een verdrietige gebeurtenis. Iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Om op een fijne en waardige manier afscheid te kunnen nemen, is het belangrijk om goed over het afscheid na te denken. Je kan de wensen van de overledene meenemen in jouw overwegingen, zo weet je zeker dat het een afscheid wordt zoals jouw geliefde in gedachten had.

Wensen vastleggen
Het is verstandig om tijdens je leven al na te denken over je uitvaart. Natuurlijk is dit geen leuk onderwerp om over na te denken, maar voor nabestaanden is het een stuk gemakkelijker om een uitvaart te organiseren als ze weten wat jij graag had gewild. Je kan bijvoorbeeld vast besluiten of je een begrafenis wil of kiest voor een crematie. Denk daarnaast aan zaken als het uitzoeken van een kist, het vastleggen van muziek en het voorbereiden van een bijeenkomst voor nabestaanden.

Naast nadenken over een uitvaart is het verstandig om een testament op te stellen. Voor nabestaanden is het goed om te weten wat jij had gewild als het om de verdeling van bezittingen gaat. Het kan gebeuren dat families uit elkaar vallen door een ruzie om een erfenis. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Een afscheid regelen
Als jouw geliefde of familielid is overleden, is het jouw taak om een afscheid te regelen. In een verdrietige tijd is het verstandig om hierbij hulp in te schakelen. Een begrafenisondernemer kan helpen om een afscheid te organiseren dat precies zo is als jij in gedachten hebt, met respect voor de wensen van de overledene. Daarnaast kan een ondernemer helpen met het afhandelen van papierwerk en met het opzeggen van abonnementen. Ook kan je in samenwerking met de begrafenisondernemer een urn of een steen uitzoeken.

Een dag van afscheid
Op de dag van de begrafenis of crematie komen alle genodigden samen in een uitvaartcentrum of in een kerk. De genodigden krijgen vaak de gelegenheid om nabestaanden te condoleren. Vervolgens wordt er een dienst of herinneringsmoment gehouden. Vaak wordt er muziek gedraaid en wordt er door een van de aanwezigen een toespraak gehouden. Op deze manier wordt het leven van de overledene gevierd en wordt hij of zij herdacht.

Na de dienst is het tijd voor de begrafenis of voor de crematie. Bij een begrafenis is het gebruikelijk dat de genodigden aanwezig zijn als de kist de grond in zakt. Een crematie gebeurt meestal alleen in aanwezigheid van directe familieleden.


Delen