Een uitvaartverzorger maakt het verschil

Als een dierbare is overleden, volgt er een moeilijke tijd. In de eerste week moet er gelijk veel geregeld worden. Er zal namelijk een uitvaart moeten gaan plaatsvinden. Daarna volgt het rouwproces. De uitvaart moet passen bij de overleden persoon en zijn of haar dierbaren. Het mag best een mooie, warme dag zijn, waar plaats is voor verdriet, maar ook voor een lach. Een uitvaartverzorger, bijvoorbeeld Memento Mori, gaat samen met de nabestaanden op zoek naar mogelijkheden om deze dag bijzonder te maken. Dit zal het rouwproces ten goede komen.

Hoe gaat dat in z’n werk?
Een uitvaartverzorger luistert naar het verhaal van de nabestaanden. Zo probeert hij een beeld te krijgen van de overleden persoon. Wat voor iemand was het? Wat waren zijn talenten? Hoe is de periode voor het overlijden verlopen? En wat waren zijn wensen voor na de dood? Vervolgens geeft hij tips en adviezen over de mogelijkheden voor de uitvaart. Daarbij helpt hij de nabestaanden om beslissingen te nemen en keuzes te maken. Hij zorgt ervoor dat er aan alle aspecten gedacht wordt. Denk hierbij aan wat er gezegd of voorgelezen wordt, de muziek, de bloemen, de kist, de kaartjes, enzovoort. Op een rustige, vlotte manier kan zo alles naar wens geregeld worden. Er ontstaat een soort draaiboek voor de uitvaart.

Op de dag zelf
Doordat het draaiboek voor de uitvaart klaar ligt, hoeven de nabestaanden zich geen zorgen te maken over het verloop van de dag. Soms wordt de uitvaart geleid door een uitvaartleider. Dit is iemand die goed voor publiek kan spreken en kan improviseren op de momenten dat het nodig is. Hij volgt het draaiboek dat samen met de nabestaanden is gemaakt. Ook springt hij bij als het even niet goed gaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand zou spreken op de uitvaart, maar daar toch te emotioneel voor is. De uitvaartleider noemt het dan over.

Na de uitvaart
Als de uitvaart achter de rug is, evalueert de uitvaartverzorger de dag met de nabestaanden. Ook worden eventuele videobeelden of foto’s overhandigd. Na de uitvaart houdt het voor de nabestaanden niet op. Er moet meestal nog een en ander geregeld worden, bijvoorbeeld het regelen van de erfenis, het opzeggen van contracten en abonnementen en andere praktische zaken. Ook hiervoor worden tips gegeven. Op deze manier blijft er tijd over voor een rouwproces en blijft de stress tot het minimum beperkt. Een overlijden is nooit leuk, maar het helpt wel als de praktische zaken door een bekwaam persoon worden uitgevoerd.


Delen