Blog over uitvaart Blog over uitvaart search
Een goede uitvaartbegeleiding is belangrijk

Wanneer er iemand uit je naaste omgeving komt te overlijden, heb je vaak steun en hulp nodig. Een uitvaart moet passen bij de overledene, maar zeker ook bij de nabestaanden. Een uitvaart moet een mooie herinnering blijven, ondanks dat het geen prettige gebeurtenis is. Daarom is het goed dat er een uitvaartbegeleiding is wanneer je daarvoor verzekerd bent. Als je een uitvaartverzekering hebt, is het verstandig om eens een gesprek te hebben met een afgevaardigde van de maatschappij. Een gesprek over de uitvaart moet je hebben lang voordat je komt te overlijden. Je kunt dan in overleg met de afgevaardigde van de uitvaartverzekeringsmaatschappij al je wensen kenbaar maken voor je uitvaart. Je wordt daarbij rondgeleid in alle keuzes die er zijn bij een uitvaart. Je moet ervoor zorgen dat je dierbare nabestaanden niet de zorgen hebben dat ze alles nog moeten regelen wanneer je komt te overlijden. Je kunt alles zo regelen dat vanaf het moment van overlijden tot en met het afscheid alle zaken zijn geregeld. 

Daarom is een goede uitvaartbegeleiding zo belangrijk.   

Gesprek vooraf

Velen stellen een gesprek met een afgevaardigde van een uitvaartmaatschappij zolang mogelijk uit. Toch hoort het overlijden ook bij het leven. Je kunt beter alle zaken goed hebben geregeld, zodat je weet dat je nabestaanden niet voor de kosten en het regelen van je uitvaart moeten opdraaien. Wanneer je alle afspraken vooraf hebt vastgelegd, zijn die zorgen voorbij. Kom je te overlijden dan is een telefoontje van een nabestaande naar de maatschappij voldoende. De zaken die gedaan moeten worden, zullen je vanaf dat moment uit handen worden genomen. Ze weten hoe je opgebaard wenst te worden en wat voor een kist je wilt hebben. Ook de muziek en de dienst is bekend. Ze weten ook of je begraven wilt worden of gecremeerd. Dat zijn belangrijke zaken die allemaal tijdens het gesprek zijn vastgelegd. Denk ook aan de prentjes die kunnen worden uitgedeeld. De volgauto's zouden achterwege kunnen blijven en alleen het lichaam van de overledene zou vervoerd kunnen worden. De anderen gaan op eigen gelegenheid. Het doorgeven van het overlijden wordt door de uitvaartverzekeringsmaatschappij geregeld bij de gemeente, zodat de uitvaart door kan gaan. Op zo'n moment moeten de nabestaanden gelukkig zijn met een goede uitvaartbegeleiding. Omdat alles goed vooraf is vastgelegd, zal je maandelijkse premie, na het gesprek, daarop worden aangepast.   

Na de ter aarde stelling of crematie

Ook wordt er geregeld wat er na de dienst moet gebeuren. Is er gelegenheid tot condoleren met daarbij koffie met een broodje. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen dat de aanwezigen een drankje en een hapje krijgen. Al je wensen kunnen worden vervuld. Je kunt het in principe zo gek niet bedenken of het wordt gedaan.

Over ons

Hallo, mijn naam is Bas. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met overlijdens en uitvaarten. Het zijn periodes met verdriet en droefheid waarin ook herinneringen worden opgehaald. Vaak is er ook ruimte voor een lach, wat relativerend kan werken tussen alle zwaarte en het regelen van de uitvaart door. Van belang is uiteraard wat de overledene zelf had vastgelegd of uitgesproken over zijn uitvaart. Verder zullen de nabestaanden zo goed mogelijk in zijn geest handelen, zodat het een afscheid wordt zoals hij het had gewild. Dit kan hen die achterblijven ook dichterbij brengen. Ik hoop dat je hier in mijn blog woorden vindt die jou helpen en inspireren en de uitvaart ook wat gemakkelijker maken.

Zoeken
Categorie├źn blog rouwdiensten Archief 2018 Tags

2018