Informatie over grafstenen

Als er nu iets waar een mens niet (al te) graag over spreekt dan is het wel over het onderwerp "grafstenen". Niemand zal zomaar beginnen over welke grafsteen hij of zij liever wilt hebben voor later, als de tijd daar gekomen is. Over dit onderwerp wordt dan ook maar alleen gesproken als er zich een overlijden binnen in de familie of vriendenkring heeft plaatsgevonden. Langs de ene kant is het wel goed om hier eens bij stil te staan, want anders dan vijftig jaar geleden wordt er nu heel anders over het grafstenen gedacht. Als je de tijd hebt, ga eens naar een begraafplaats kijken en kijk eens naar de stenen van vroeger. In een grafsteen zat vroeger geen variatie. Donk, kil en eentonig. 

Vrij van modellen en kleuren

Er is geen enkele begraafplaats in heel Nederland die vereist dat dezelfde grafstenen netjes naast elkaar moeten staan. Wel bestaat dit op een paar plaatsen in België. Vroeger ging je naar de grafmaker van het dorp. Je kon enkel de belettering kiezen die er dan werd opgeplakt en een zwart-wit foto. Nu anno 2018 is alles mogelijk. Zelfs mooie grafstenen bestaande uit rood graniet, gesneden in een hart vorm waar de namen en de foto's op gegraveerd worden. Vorig jaar heb ik nog gezien dat er een man was wiens vrouw was overleden en die man had zelf vanuit een blok steen een heel mooi grafsteentje gehouwen met engeltjes. 


Let op met losse objecten op grafstenen

Helaas is het ene feit dat er overal mensen zijn die niet met hun handen van andermans spullen kunnen blijven. Als mensen komen voor advies voor grafstenen dan moet ik hun altijd waarschuwen dat als ze bijvoorbeeld een duifje op de steen willen van hun vader, omdat hij jarenlang duivenmelker is geweest dan moet ik hun adviseren om dit vast te hechten met TEC7 of een ander stevig middel. Het is in het verleden al geweest dat er losse objecten van grafstenen verdwenen door onbekenden.


Zoeten, een vaak gebruikte manier ter afwerking

Er zijn vandaag de dag heel veel manieren mogelijk om grafstenen af te werken. Één daarvan is de zogeheten "zoeten" afwerking. In feite moet je het zo zien: de grafsteen: arduin of graniet wordt eerst machinaal opgeschuurd. Nu omdat de grafsteen opgeschuurd is, heeft hij een doffe, matte uitstraling. Na het zoeten, krijgt hij een mooie glanzende uitstraling. In principe krijg je dan een "hoogglans effect". Het zijn zo manieren die ervoor zorgen dat de grafstenen beter bestemd zijn tegen koude, regen en storm.

Aanbevolen voor Purmerend e.o.: Engel Natuursteen BV


Delen