Blog over uitvaart Blog over uitvaart search
Uitvaart

Bij dit onderwerp durven niet veel mensen stil staan, omdat ze in zekere zin bang zijn voor de dood. Het is een onderwerp wat ook niet echt besproken wordt tussen de huismuren. Graag wil ik hierbij mensen zo goed mogelijk informeren over hun uitvaart. De dag van vandaag komt het onderwerp "crematie" meer en meer op en zien we een stijging van het aantal crematies in Nederland ten opzicht van tien jaar geleden. Via dit artikel wil ik jullie het verschil uitleggen van begraving en crematie. 


Begraven in Nederland

Na de uitvaartdienst in een kerk of in een aulazaal nemen we met de familie en kennissen afscheid op een begraafplaats. Het is mogelijk om tijdens dat korte moment een liedje af te spelen en om nog een laatste tekst voor de overledene voor te lezen. Dit is het laatste van de uitvaart en een cruciaal moment voor de rouwenden. De kist kan vervolgens begraven worden in volle grond en of in een familiegrafkelder worden bijgezet. Typisch voor Nederland zijn de zogeheten "natuurbegraafplaatsen". Dit zijn begraafplaatsen die in een bos liggen, daarom heeft het natuurbegraafplaatsen. De familie betaalt een som geld voor de concessie. De kist wordt bijgezet in volle grond en typisch voor deze begraafplaats is dat er geen traditionele grafsteen op mag staan. Het is een mooie vorm om een uitvaart te laten doorgaan als de overledene van de natuur hield.


Cremeren in Nederland

Een ecologische vorm om een uitvaart te laten doorgaan, is het cremeren of het verassen van een lichaam. Eigenlijk wil dit zeggen: een versnelling van een natuurlijk proces. Bij begraving duurt het jaren voordat een lichaam volledig weg is, bij crematie duurt dit hoogstens anderhalf uur. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door een zeer hoge temperatuur in de crematieoven. Nadat het proces heeft plaatsgevonden wordt de as in een urne gedaan die een unieke code bevat. Deze code vindt men ook op alle andere documenten. Op deze manier kan tijdens de uitvaart de as niet verwisseld worden van een andere overledene. De as van de overledene persoon wordt dan wettelijk gezien een maand in het crematorium gehouden zodat de rouwenden de kans hebben om na te denken wat ze met de as gaan doen. Deze kan uitgestrooid worden, begraven, bijgezet in een keldertje of mee naar huis genomen worden, de feitelijke thuisbewaring. 

Ik hoop dat ik je in dit artikel iets meer inzicht heb gegeven over wat er mogelijk is bij een uitvaart.

Voor een uitvaart in Kapelle kan je contact opnemen met Uitvaartverzorging de Bevelanden.

Over ons

Hallo, mijn naam is Bas. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met overlijdens en uitvaarten. Het zijn periodes met verdriet en droefheid waarin ook herinneringen worden opgehaald. Vaak is er ook ruimte voor een lach, wat relativerend kan werken tussen alle zwaarte en het regelen van de uitvaart door. Van belang is uiteraard wat de overledene zelf had vastgelegd of uitgesproken over zijn uitvaart. Verder zullen de nabestaanden zo goed mogelijk in zijn geest handelen, zodat het een afscheid wordt zoals hij het had gewild. Dit kan hen die achterblijven ook dichterbij brengen. Ik hoop dat je hier in mijn blog woorden vindt die jou helpen en inspireren en de uitvaart ook wat gemakkelijker maken.

Zoeken
Categorie├źn blog rouwdiensten Archief 2018 Tags

2018